3 Originele Dingen Die Je Met De Voedseldroger Kan

vitality4life nederland

 

Met de voedseldroger kan je veel meer dan groentechips maken. Het is een súper veelzijdig toestel waarmee je originele recepten kan maken en zelfs je huis mee kan versieren!

 
 

Maak je eigen griekse yoghurt, potpourri, brandnetelsoep, rozenlimonade en kruidenzout met de droogoven. Dit is DIY voor Pro’s. Ben je er klaar voor?

 
 

Griekse Yoghurt

Voor saus, cheesecake, muffins, tzatziki en natuurlijk ontbijt!

 

Ingrediënten: 1 liter UHT volle melk en 2 schepjes yoghurt met levende fermenten

 

  1. 1. Meng de yoghurt en melk goed in een glazen glas of fles
  2. 2. Zet de voedseldroger op 42ºC en zet de fles of het glas er onbedekt in
  3. 3. Haal de yoghurt uit de oven na 12 uur, zet er een deksel op en bewaar 8-12 uur in de koelkast om op te stijven
  4. 4. Gebruik een kom, neteldoek en een vergiet om het wei uit de yoghurt te halen. Schep de yoghurt op het neteldoek in het vergiet en laat het 3-4 uur uitlekken

 
 

Rozenblaadjes

Voor rozenlimonade, potpourri of voor de sier!

 

Ingrediënten: rozenblaadjes
 

Zorg ervoor dat de rozen al zo droog mogelijk zijn (dus niet nat van de dauw) en dat ze volledig open staan. Als je de blaadjes wilt gebruiken in drank of eten recepten wees er zeker van dat de rozen niet bespoten zijn.

  1. 1. Neem alle blaadjes in een hand en de knop in de andere hand. Haal de blaadjes in 1 keer van de knop af door deze 360º te draaien
  2. 2. Verdeel de rozenblaadjes op de lades van de droogoven. Zorg ervoor dat ze netjes naast elkaar liggen en niet overlappen
  3. 3. Zet de voedseldroger op 35ºC gedurende 2,5-3 uur
  4. 4. Bewaar de gedroogde blaadjes in een zakje, doosje of flesje dat luchtdicht is en in een plek met zo weinig zonlicht mogelijk
  5. 5. Gooi het gesneden fruit in de kom samen met het kaneelstokje en roer goed
  6. 6. Laat de sangria 2 uur in de ijskast liggen zodat de smaken goed intrekken. Pas op dat het er niet te lang in ligt want dan loop je het risico dat het fruit fermenteert.

 
 

Kruiden

 

Voor kruidenzout, brandnetelsoep, lavendel, thee en kruidenmix

 

Ingrediënten: brandnetels, laurierblaadjes, lavendel, selderijblad, salie, munt, venkel, kamperfoelie, basilicum… noem maar op!
 

  1. 1. Dompel de kruiden in koud water en droog ze zachtjes met een vers doek
  2. 2. Gebruik paraflex vellen op elk rooster om te vermijden dat kleine stukjes door de gaatjes vallen
  3. 3. Leg alle verschillende kruiden en blaadjes netjes op de lades. Vrees niet! Geuren en aroma’s mengen niet tijdens het drogen van verschillende kruiden
  4. 4. Zet de droger op 35-38ºC. Niet hoger, want vanaf 40ªC verliezen kruiden hun eigenschappen
  5. 5. Elke soort kruid heeft een ander vochtgehalte en dus verschillen droogtijden behoorlijk. Bekijk hier een erg handige droogtijdentabel van weckenonline.
  6. 6. Bewaar de gedroogde kruiden in het donker en in luchtdichte verpakkingen
  7. 7. Gebruik een blender om kruiden te verpulveren en kruidenzout en brandnetelpoeder te maken