Heerlijk Gazpacho Recept voor Blender en Slowjuicer

gazpacho recept blender slowjuicer vitality4life

De zomer is officieel begonnen en we kijken allemaal uit naar de picknicks en terras diners. Maar met de lange dagen komt ook de hitte en de vraag over wat te eten: graag iets fris en licht, en tegelijk vullend en gezond.

 

Niemand kent dit gevoel beter dan de Spaanse, en de mediterraanse keuken is zeer bekend om zijn combinatie van diverse en verse producten die de perfecte maaltijd maken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemde het zelfs het gezondste dieet ter wereld, en diverse studies hebben dit dieet gekoppeld aan een betere algemene gezondheid en verminderingen in chronische aandoeningen.

 

De onbetwistbare ster van alle zomerse recepten is de Gazpacho. Het is eigenlijk maar een koude tomatensoep, maar zeg dat nooit hardop tegen een Spanjaard! Het is inderdaad een erg simpel recept, maar het is rauw en lekker, en erg goedkoop om te maken.

 

We gaan je 2 verschillende recepten tonen, één voor de blender en één voor de slowjuicer. Je zult zien dat het niet alleen het proces is dat verandert, de ingrediënten zijn ook anders! Dus als je zowel een slowjuicer als een blender thuis hebt, moet je zeker beide gazpacho recepten proberen.

 

OMA’S GAZPACHO RECEPT - VOOR DE BLENDER

Wij hebben hiervoor de BioChef Living Food Blender gebruikt.

 

Ingrediënten:


- 2 sneetjes droog brood (minimaal 2 dagen oud)

- Balsamicoazijn

- 1 kg rijpe tomaten (dit is het belangrijkste ingrediënt en het is essentieel dat de tomaten rijp en lekker zijn, dus organische of boerderij tomaten zijn een betere optie dan supermarkt tomaten)

- Extra vergine olijfolie

- 1 of 2 knoflookteentjes

- Zout en peper naar smaak

Recept:

1. Week het droge brood in balsamico-azijn tot het helemaal zwart is, maar niet uit elkaar valt

2. Snij de tomaten in kleinere stukken (4-6 stuks elk)

3. Zet de knoflook en een paar stukjes tomaat in de blender en gebruik de puls functie om het goed te mengen

4. blijf beetje bij beetje tomaat toe te voegen en blenden, voeg nooit alle tomaat tegelijk toe

5. Blijf blenden tot alle tomaten erdoor zijn en je gazpacho een soepele consistentie heeft. Proef de soep.

6. Voeg 1 of 2 eetlepels extra maagde olijfolie toe, pulse en proef

7. Voeg zout en peper toe naar smaak, blend en smaak

* Speel met de olijfolie, zout en peper om de smaak te vinden die je het lekkerste vindt

8. Laat de gazpacho gedurende minstens 2-3 uur of langer in de koelkast rusten

 

 

ANDALUSISCH GAZPACHO RECEPT - VOOR DE JUICER

Wij hebben hiervoor de BioChef Atlas Whole Slowjuicer gebruikt.


Ingrediënten:

- 1200gr rijpe tomaat

- 1/2 sjalot

- 1/2 komkommer

- 1/2 groene peper

- 1/2 knoflook teentje

- 2 lepels extra vergine olijfolie

- 1 lepel balsamicoazijn

- Zout & Peper

Recept:

1. Zet het pulp-aanpassing mondstuk van je slowjuicer op medium-hoog. Hoe meer pulp, hoe dikker de soep.

2. Snij alle groenten in kleine stukjes die makkelijk je slowjuicer in kunnen

3. Begin met de tomaten, en leg de helft van de stukken door de sappen

4. Ga verder met alle komkommer, peper en knoflook

5. Gebruik de rest van de tomaat

6. Maak de soep af met een beetje zout, extra maagde olijfolie en balsamico azijn. Voeg de ingrediënten bij beetje toe, meng de soep en proef. Gebruik meer olie als je van een gladdere textuur houd en meer azijn als je wilt dat de gazpacho een sterkere smaak heeft.

7. Laat de gazpacho gedurende minstens 2 uur in de koelkast staan

Genieten!

Tip voor de experts: 'tropezones'

Als je wat extra sjalot, komkommer, groene peper en croutons thuis hebt liggen, moet je ze in kleine blokjes snijden en ze afzonderlijk in schaaltjes zetten.

Zodra de gazpacho wordt geserveerd, kan elke persoon een aantal van deze ingrediënten op de soep toevoegen. In Spanje wordt geen gazpacho zonder ‘tropezones’ niet gediend!